Maja Fortit 2430 mnv – ALBANIJA

Maja Fortit ( često nazivan i samo Forca ) je ređe penjani vrh Prokletija. Pripada albanskom delu Prokletija i nalazi se na samoj granici sa Crnom Gorom. Ovaj vrh je kako kondiciono tako i tehnički ekstremno zahtevan i eksponiran.

Zbog konfiguracije terena i bezbednosti, broj učesnika ograničen je na 8 i ovaj broj neće biti podložan promenama. Takođe dolazak sopstvenim prevozom nije u opticaju.

Akcija će najverovatnije biti ponavljana na redovnim klupskim akcijama “Grbaja za svakoga“, tako da će biti prilike za sve zainteresovane da učestvuju.

Petak-16. jul

Polazak u 7 časova iz ulice Agostina Neta, sa parkinga preko puta Delta Sitija u pravcu Savskog Keja. U Gusinje sa usputnim pauzama dolazimo do 16 časova. Pravimo pauzu od sat vremena, kako bi se snabdeli neophodnim namirnicama u lokalnim marketima. Ka domu u Grbaji polazimo u 17 časova, gde ćemo se smestiti i imati slobodne aktivnosti.

Subota-17. jul

Ustajanje u 6 časova, doručak i priprema za polazak. U 7 časova je polazak na akciju. Lokalni vodič na ovoj akciji je prijatelj kluba, Dražen Marković, vrstan crnogorski planinar koji je ujedno više puta i penjao Forcu. Od doma idemo do poslednje livade Grbaje, odakle se kroz šumu i sipar konstantnim nagibom penjemo 3-4 sata do stene u podnožju, odakle vertikala vodi na sam vrh Force. Na tom mestu napravićemo dužu pauzu, odmoriti se i pripremiti za najteži tehnički deo staze. Stavljamo opremu, krećemo se pažljivo i na eksponiranim delovima postavljaćemo osiguranje (uže). Završni uspon na eksponiranim delovima trajaće oko sat i po vremena. Sam vrh Fortita je neverovatna, prostrana travnata livada, sa koje se pruža moćan pogled na masiv Prokletija. Posle duge pauze na livadi na vrhu, povratak je istim putem. Dužina staze u jednom smeru iznosi svega 6 km, a savladaćemo 1400 m visinske razlike.

Nakon akcije sledi odmor i druženje u domu.

Nedelja- 18. jul

Ko želi može da penje lakše i pitomije prokletijske vrhove, kao što su Volušnica, Karaula, Podgoja, Vezirova brada… Dolazak u dom obavezan je do 14 časova, kada je polazak ka Gusinju i Beogradu. Dolazak u Beograd najkasnije do 23:00.

Oprema: za visokogorske uspone-šlem, pojas, 3 karabinera, gurtna od 120cm, 2 prusika, spravica, štapovi

Dokumenta: pasoš ili lična karta, članska kartica sa markicom za tekuću godinu

Vodič: Bojan Jelić (MB 675), tel. 064 0310 146; i-mejl: bokijelic3@gmail.com

Prijava uz obaveznu uplatu punog iznosa u prostorijama Radničkog svakog četvrtka na sastancima kluba od 19 časova, ulica Vojvode Šupljikca 31. Takođe, moguća je i uplata preko računa-zvati vodiča za detalje. U slučaju odustajanja pronaći zamenu, u protivnom vodič vraća polovinu sume. U slučaju odustajanja dan pre puta vodič zadržava kompletnu sumu.

Date

16 - 18 jul 2021
Expired!

Cost

€50.00

More Info

Read More
Planinarski klub Radnički, Beograd

Organizer

Planinarski klub Radnički, Beograd
Phone
+381692109830
Email
uprava@pk-radnicki.rs
Website
https://www.pk-radnicki.rs/
Read More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *