Aktivnosti

Uvek je pravo vreme za akciju napolju!

Outdoor Srbija je sajt napravljen samo sa jednim ciljem – da svima omogući laku i brzu pretragu aktivnosti u prirodi, oragnizovanu po datumima. A vi sami birate kad, gde i sa kim ćete se upustiti u vašu novu avanturu!

Planinarenje

Planinarenje se definiše kao sportsko-rekreativna aktivnost koja održava psihofizičko zdravlje i sprovodi se organizovanim boravkom na planini. Opuštanje u prirodi, kretanje, penjanje i druženje u grupi jača mišiće, karakter i drži telo u kondiciji. Planinar se zvanično postaje učlanjenjem u planinarski klub/društvo/udruženje, ali svako može da planinari i u sopstvenoj režiji, ipak preporučljivo je ići na planinarenje u grupi.

Visokogorstvo

Visokogorstvo je vrsta planinarenja koja podrazumeva uspone na vrhove preko 2.000 metara. To je ekstremna planinarska aktivnost na granici sa alpinizmom, ili prelazni oblik planinarenja ka alpinizmu, jer su klimatski uslovi na tim visinama potpuno različiti u odnosu na one na koje je većina ljudi navikla, a neophodno je znanje, iskustvo, posedovanje dobre i adekvatne opreme, itd., dok se kondicija i izdržljivost podrazumevaju.

Ronjenje

Da li ste znali da bestežinsko stanje mogu da iskuse samo astronauti i ronioci? Eto jednog nesvakidašnjeg iskustva! Vratite se tamo odakle je život došao – ispod površine vode.
Ronjenje je jedan od sportova koji se najbrže širi svetom. Može biti sa bocama i na dah. Ronjenje sa bocom (SCUBA diving) je boravak pod vodom sa specijalnim bocama, koje sam ronilac nosi sa sobom i koje su napunjene vazduhom ili drugim gasnim mešavinama. Ronjenje na dah (apnea) je najstarija i najraširenija vrsta ronjenja od postanka čoveka do danas.

Skijanje

Skijanje je način kretanja zasneženim površinama upotrrbom skija koje su skijaškim vezovima pričvršćene za noge skijaša. Iako je skijanje prvenstveno nastalo kao način transporta odnosno kretanja po snegu, kroz 20. stoljeće je preraslo u popularni način rekreacije i sport. Osim skijanja na snegu, poznato je i skijanje na vodi, pri čemu skijaš koristi vučnu silu motornog čamca da ostvari brzinu potrebnu za održavanje na vodi.

Padobranstvo

Da li ste ikad iskusili "slobodan pad" i pravu silu zemljine teže? Od pamtiveka je čoveku želja da leti i oproba se u visinama među oblacima, ali strah od visine često preovlada. E, pa, postoji rešenje i za to!
Ako nemaš novca/vremena/živaca/hrabrosti za padobransku obuku, uvek možeš probati tandem skok. Podrazumeva skok sa iskusnim instruktorom koji vodi računa o svemu, a tvoje je samo da uživaš. Iskustvo je neopisivo i nezaboravno, a priča kojom ćeš se hvaliti u društvu zagarantovana!

Via Ferrata

Italijanski naziv za obezbeđenu planinsku stazu kroz teško pristupačne stenovite terene, Via ferata u prevodu znači — gvozdeni put. Sastoji se najčešće od metalnih merdevina, čeličnih sajli koje se pružaju uzduž puta, gvozdenih klinova i lestvica pričvršćenih za stenu, i nešto je najbliže alpinizmu i penjanju na prirodnoj steni. Ferata može biti horizontalna, vertikalna i sve između toga, a kakav je osećaj - postoji samo jedan način da saznate!